Szóköz podcast

Szószerkezetek eredetének utánajárni ér!

Főként a közösségi oldalak felhasználói között terjed burjánszerűen, de már közszolgálati médiaorgánumok megosztásánál is olvastam ilyesmiket: támogatni ér, megosztani ér, a bajt megelőzni ér. Elgondolkodtam, hogy honnan eredhet ezzel a fura szerkezet, vagy egyáltalán mit is jelenthet pontosan.

Az ér szó az Értelmező Kéziszótárban két címszóként, igeként és főnévként szerepel. Ez utóbbi jelentésben az emberi vagy állati vérkeringési rendszer részéről van szó, vagy a növény levelén rajzolatként látható, annak fonákján kiemelkedő nővényi részről, illetve csermelynél is kisebb folyóvízről.

Igei értelme sokkal tágabb: ’eljut’, ’elterjed’, valamint ’értéke, érvénye van’ jelentésben egyaránt több értelemben használatos. Valamely egy tárgyat, személyt, földet, mozgás közben eltalál, valameddig vagy valahová, rendszerint a kívánt helyre jut, valaminek nagysága, magassága valameddig terjed, nyúlik, átvitt értelemben olyankor használhatjuk, amikor valami váratlanul következik be, megérhetünk szép kort vagy élményt, használhatjuk valamire megy vele értelemben, illetve valamire időnk van, ha ráérünk.

Mindezekből a jelentésekből azonban nem vezethető le a bevezetőmben említett értelme, amely inkább a szabad modális ige jelentéséhez hasonló, bár kicsit többet mond annál. Például a megosztani ér mondatban nemcsak annyit jelent, hogy megosztani szabad, hanem hogy tanácsos, ajánlott is.

Ha viszont valami ér, akkor lennie kell olyannak is, ami nem ér. S ezen a gondolatmeneten elindulva jutottam el a nem ér a nevem formuláig, amely viszont már szerepel az ér ige ’értéke, érvénye van’ jelentésének harmadik, átvitt értelmű magyarázatánál. Megjelölve ugyanakkor, hogy általában tagadó formában használatos és a bizalmas társalgási nyelv része. Jelentése: a szabályok rendjének vagy a valóságnak megfelelő, illetve nem megfelelő. Nem ér a szavam; nem ér, amit mondtam; ez nem ér. Játékban „nem ér a nevem”, az az hiába találtok vagy fogtok meg, az most nem érvényes.

A valami ér kifejezés minden bizonnyal ez utóbbiból, annak tagadóból állító formájúvá alakításából jött létre, valószínűleg Magyarországon, s onnan került át a mi nyelvhasználatunkba is. A mi tájainkon ugyanis, ha valami nem ért a játékban akkor azt mondtuk: nem jár. Így tehát nem csoda, ha a támogatni ér, megelőzni ér kifejezések furcsának hatnak.

A bizalmas regiszterből a köznyelvbe való átemelése azonban nem biztos, hogy ér.

Az eredeti adás 2018. május 17-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .