Szóköz podcast

Divatszavak: parázik

A divatszavakkal nemcsak amiatt érdemes foglalkozni, mivel így talán jobban megértjük azt a nyelvi regisztert (diáknyelvet, szlenget), amelynek körében kialakult, hanem az is érdekes lehet, hogy honnan származik, milyen út vezetett a felbukkanásukhoz. Hogyan jelennek meg nyelvünkben a különböző divatszavak, milyen mintára jönnek létre, milyen előzményeik vannak és hogyan érdemes használni őket? Efféle kérdéseket jár körül a Tinta Kiadó blogjának, az anyanyelvcsavar.blog.hu-nak sorozata is, néhány divatos kifejezést megvizsgálva. Innen mutatom ma be a parázik igénket.

Érdekes hangzású ige jelent meg egy ideje a bizalmas közlésekben: a parázik. Például: Mindenki parázik az érettségi miatt. Most nem azért parázik, hogy legyen munkája, hanem azért, hogy meg tudja csinálni időre.

Ez a szó nem a pénzegységre vonatkozó para származéka, hanem a görög eredetű paranoia szóval van kapcsolatban, eredetileg olyan szorongást jelöl, amely kábítószer hatása alatt jelentkezik. Drogfogyasztás következtében ugyanis különféle lappangó pszichés betegségek törhetnek felszínre. A parázik szó egyúttal azt is szemlélteti, hogy napjainkban is jönnek létre ikes igék.

Elsősorban azt jelenti a parázik ige, hogy ’valamely személy fél valamitől’: Aki hatékonyan akar haladni Budapesten, viszont parázik kint hagyni a bringáját az utcákon, az vegyen rollert.Nem ismerek olyan embert, aki nem parázik a fogorvosi széktől. Sajnos mindenki parázik a felelősség miatt, ami ránehezedne, ha elvállalná a szervezői posztot.

Gyakran az izgul, illetve az aggodalmaskodik ige szinonimájaként jelentkezik ez a szó: Azon parázik, hogy kiderül, hogy már túl van a tudatmódosító növény elfogyasztásán. – Most parázik, hogy nem fogja majd teljesíteni az elvárásokat. Állandóan azon parázik, hogy mi lesz, ha lekerülök vidékre.

Azt is jelentheti olykor, hogy ’tart valamitől’: A harmadik – kis fejlesztőcégek számára a legbosszantóbb, amikor a gyártó lehetőleg mindent visszatart, mert parázik a konkurenciától.

A parázik ige származékaként a beparázik inkább az összezavarodik rokon értelmű szava: Hősnőnk csak kicsit parázik be. 1964-ben ez a szám nyerte volna a San Remó-i fesztivált, ha az akkor debütáló 19 éves Bobby Solo nem parázik be.

Az eredeti adás 2018. május 24-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .