Szóköz podcast

Mikulás 2.

Amint már tegnap is szóltunk róla, Mikulás napja a gyerekek egyik kedvenc ünnepe, a karácsony közeledtét jelzi, és általában ritkán jut eszünkbe, hogy a hozzá kapcsolódó szokások a myrai püspökhöz, Szent Miklóshoz vezethetők vissza. Amint arra sem igen gondolnánk, a mai modern Mikulásokat elnézve, hogy a Miklós-napi ajándékozásnak is vannak paraszti hagyományai.

Szent Miklós a IV. században élt, a kisázsiai Myra városának volt a püspöke, és már halála (343. dec. 6.) után nem sokkal kedvelt szentje lett az egyháznak, a pékek, gabonakereskedők, halászok, diákok, eladólányok, valamint a polgárvárosok patrónusaként tisztelték. Miklós püspök csodáiról számos legenda szól, ezek közül egyik szerint egy elszegényedett nemesemberen segített, aki három lányát tisztességtelen életre akarta kényszeríteni. Miklós, hogy ettől a lányokat megóvhassa, egy éjjelen, titokban, egy arannyal teli kis zsákot tett a nemesember ablakába. Innen ered, hogy a Mikulás hatodika reggelre, az éj leple alatt ajándékozza meg a gyermekeket.

A farsangi szokásokhoz hasonlít, és valószínűleg a középkori diákhagyományokból eredeztethető az a felvidéki szokás, amely szerint Miklós napján tréfás gyóntatást tartottak. A fonóba ellátogató csoportot egy püspök vezette, nyakában krumpliolvasóval, kezében bekormozott fakereszttel, mellette volt két ministránslegény, a harangozó csengővel és egy rossz bögrével, melyben parázs volt a füstöléshez, és két ördög. A püspök kártyából olvasta a litániát, majd gyóntatni kezdte a lányokat „Ki a szeretőd? Aludtál-e vele?” stb. kérdésekkel. Ha a lány nem felelt vagy nem megfelelő választ adott, az ördögök megbüntették.

A gyerekeket manapság megajándékozó lappföldi Mikulás látogatása mellett sajnos kevés szó esik a mi „saját” Mikulásunkról, aki hol máshol laknak, minta magyarországi Nagykarácsonyban, egy Fejér megyei községben. A Magyar Posta 1994-ben pályázatot írt ki gyermekeknek karácsonyi bélyeg tervezésére; a győztesek jutalma, a díjak mellett, nagykarácsonyi táborozás volt a következő évben, s ekkor született az ötlet, hogy Nagykarácsonyban Mikulás-ház nyíljon. 1995 óta a ház látogatottsága folyamatosan nő, idén* november 21-én már tizenkilencedjére nyitotta meg kapuit az Országos Mikulás Fesztivál. A helyi programokon kívül a Mikulás figyel azokra a gyerekekre is, akik nem juthatnak el hozzá: nemcsak neki írhatnak levelet, hanem választ is várhatnak és kapnak tőle.

*Az eredeti adás 2017. december 6-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .