Szóköz podcast

Karácsonyi szokások 2.

Bár ma talán el sem tudjuk képzelni a karácsonyt fenyő nélkül, a karácsonyfa-állítás meglehetősen új szokás, a magyar nyelvterület egyes (főleg szegényebb) vidékein csak a második világháború után terjedt el. Persze, előzményei voltak, melyek az újjászülető fény pogány szokásaiból, illetve, liturgikus vonatkozásban a paradicsomjátéknak nevezett karácsonyi misztériumjáték elemeiből (életfa) eredeztethetők. Sokfelé ún. termőágat, a lakodalmi életfához hasonló vagy valamire felfüggesztett, tüskéből, bürökből, kökényágból készített zöld ágat állítottak, de tudunk fehér vagy piros papírral bevont száraz faágról is. Ezeket aranyozott dióval, almával, sőt, egyes helyeken ültetni való hagymával díszítették.

Az első fenyő karácsonyfát Magyarországon Brunszvik Teréz állította, 1824-ben. A szokást a nagygazdák kezdeményezték, tájegységtől függően volt, ahol már az 1920-30-as években, volt, ahol csak a XX. század második felében vált általánossá. A hagyományos karácsonyfadíszek az aranyozott dión, almán kívül mézeskalács, aszalt gyümölcs, tökmag, pattogatott kukorica, kockacukor voltak. A fa alá betlehemet vagy a Szentcsalád képét helyezték.

Mai díszeinknek egy másik fontos elemének, a fényfüzérnek vagy az egyéb girlandoknak is valószínűleg pogánykori gyökerei vannak. Részint kézenfekvő a fényszimbolika – régen gyertyákkal, ma általában ledes égőkkel díszítjük a karácsonyfát. Ám még a fenyőállítás előtt is díszítették lánccal a karácsonyi ágakat: ez a feltevések szerint a paradicsomi életfáról származó kígyót jelképezte.

A karácsonyi asztal hagyományos eleme, az alma, szintén a paradicsomi időkre emlékeztethet. Az alma általában az egészséget, teljességet szimbolizálja, éppen ezért számtalan mágikus cselekedet kapcsolódik hozzá. A lányok almáról mosakodtak szépség- és egészségvarázsló célzattal, almáról itatták a jószágot is. Elsősorban a palócoknál, de nem csak, a családfő egy almát annyi felé vágott, ahány családtag volt, s mindenki kapott belőle, hogy összetartson a család: ha valaki eltévedne, a közösen evett almára visszagondolva hazataláljon.

Az eredeti adás 2017. december 26-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .