Szóköz podcast

Kvaterkázás 12. – „Rövidebb lesz a litánia”

Wacha Imre Kvaterkázás. Anekdoták a XX. Század második felének nyelvészeiről, nyelvművelőiről című kötetében összegyűjtött, olykor tréfás, olykor akár kesernyés iróniával átitatott történetei között nem egy szól a nyelvművelés bukfenceiről, a tudománynépszerűsítő előadások buktatóiról, vagy éppen különleges szépségükről, bájukról. Karácsony harmadnapján egy Rövidebb lesz a litánia című anekdotát osztok meg önökkel.

Persze szépségei is voltak a nyelvművelő előadásoknak. Különösen a magyar nyelv hetén tartott előadásoknak, közönségtalálkozóknak. Egy-egy magyar nyelv hetén szinte a fél országot bejártuk.

Számomra két előadás maradt nagyon emlékezetes.

A hatvanas évek vége felé Halásziban tartottam előadást a magyar nyelv hetén. A telepölés Mosonmagyaróvártól 4 km-re fekszik a Mosoni-Duna partján, a Szigetközben. Nevezhető a Szigetköz kapujának, hiszen a Mosonmagyaróvárt Győrrel összekötő út forgalma itt lép át a Dunán, mint ősidők óta fontos átkelőhelyen. Győrből képkocsival vittek Halásziba. Este hat óra után értem oda. Az előadás este hétre volt meghirdetve, de a kultúrház akkor már zsúfolásig tömve volt. Az első sorban három középkorú, de fiatalos megjelenésű férfi ült egymás mellett kellemes beszélgetésben. A falu-városka vezetői. Miután bemutatkoztunk egymásnak, számomra akkor derült ki, hogy Halászi tanácselnökével, a falu-városka párttitkárával és a település katolikus plébánosával ismerkedtem össze. Közülük a plébános – mindhármuk derültségére – így mutatta be magát: „Én vagyok a fekete egyházi reakció helyi képviselője.”

Az előadás rendben elhangzott, Utána átalakultunk beszélgetőtársakká. Záporoztak a kérdések, okos gondolatok hangzottak el a nyelvhasználatról, az anyanyelvi és a magatartáskultúráról. Este 10-ig, fél 11-ig egyetlen lélek sem hagyta el a termet. Végig ott volt a tanácselnök, a párttitkár és a plébános is. Fél 11-kor már én kértem a jelenlévőket, hogy fejezzük be a beszélgetést, mert nekem még vissza kell érnem Győrbe. A visszaúton a gépkocsivezető árulta el, délután a plébános valahogy így kezdte a litániát:

– Kedves Testvéreim! Ma rövidebb lesz a litánia, mert utána együtt, mindnyájan átmegyünk a kultúrházba, meghallgatjuk a magyar nyelv heti előadást.

Wacha Imre: Kvaterkázás. Bp., ASZ, 2016. 185-186. old.

Az eredeti adás 2017. december 27-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .