A Szóköz podcast fejléce

Gyakori helyesírási hibák 2.

Van néhány szavunk, melyek igazi mumusai a diákoknak, és sokszor ez a félelem később sem múlik el. Vannak olyan hibák, amiket tízből nyolc felnőtt is elkövet, pedig csak egy kis odafigyelés kellene. Lássuk csak, melyek is a leggyakoribbak?

A muszáj és a hülye valamilyen szinten rokon szavak: mindkettőben van j, és főleg az előbbit, igencsak sokan nem tudják, hogy kell helyesen írni. Még felnőtteknél is előfordul, hogy rosszul írják. A helyes alak: muszáj pontos j-vel, hülye ly-nal.

Ugyancsak rendkívül gyakori hiba, hogy az igekötőt nem ahhoz az igéhez kapcsolják sokan, amelyhez tartozik: pl. az elakartam mondani helytelen, az el akartam mondani – három külön szóban – a helyes (elmondani az eredeti ige, az akartam betoldás).

Az új helyesírási szabályzat egyik hozadéka: míg korábban lehetett egyszerűsíteni, ha a keresztnevek toldalékolásakor három ugyanolyan mássalhangzó került egymás mellé (pl. Mariannal), az új szabályzat miatt már nem lehet ilyet tenni. Vagyis a helyes alak: Mariann-nal. Ezt a Kiss, Mann stb, vagyis a hasonlóképpen írt családnevek mintájára változtatták meg: igaz, hogy nincs már egyszerűsítés a keresztveneknél, de legalább egyformán kell eljárni minden kettős mássalhangzóra végződő név esetében.

Végül szóljunk a kéttagú településnevekről is, pl. nem new yorki (kis betűvel, külön), nem nagy n-nel és kicsi y-nal kell írni, hanem New York-i, azaz ebben az esetben a név mindkét tagja nagy kezdőbetűs marad, az -i-t kötőjellel kapcsoljuk. Ennek oka: a többelemű tulajdonnevek írásmódját akkor is megőrizzük, ha toldalék kerül a végére. Ezzel szemben az egytagúakat természetesen kicsivel írjuk: kolozsvári, budapesti.

Az eredeti adás 2018. június 22-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .