A Szóköz podcast fejléce

Minden kiderül, és mindenki derül!

Minden kiderül, és mindenki derül! – szoktuk hallani, esetleg használni néha a tréfás mondást. Nos, nem biztos, hogy valóban mindenki derül akkor, ha minden kiderül, de lássuk, milyen formái is vannak ennek a szónak, és mi közük egymáshoz.

Legszembetűnőbb sajátossága a szónak, hogy ebben a formában szinte csak harmadik személyben használatos, igekötős alakjaiban is (pl. kiderül, felderül) jobbára ugyancsak a harmadik személy általánosabb. Az azonos szótővel rendelkező derít igét inkább használjuk első, második személyben is. Egyébként azon kívül, hogy azonos a tövük, sem a derít, sem a derül ige alapszótövének eredete nem ismert.

A derül igének a Tinta Kiadó Értelmező szótár+ kézikönyve két jelentést ad meg: 1. világosodik, tisztul pl. az ég reggel vagy egy kiadós vihar után; ugyancsak ide sorolja a szótár a kitudódik értelmű átvitt jelentést, amit fény, világosság derül valamire, vagy minden titokra fény derül alakban szokás használni. A jókedvre derül alak még mindig az első jelentés átvitt értelmezése, vidámmá válik értelemben; valamint ide tartozik a Kölcseytől ismert használata is: „Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derűl.” – azaz felvirágzik. Kölcsey, az időmérték miatt hosszú ű-vel írta, de minden esetben rövid ü-vel írandó! A szótár kettessel, vagyis másodiknak jelöli a szintén a jókedvvel kapcsolatos nevet, mulat valamin jelentést – s ezt már inkább használjuk a többi személyben is: történetein jót derültünk.

A derülni – azaz tisztulni ugyanakkor valamilyen folyadék is tud, a derít ige harmadik jelentése utal erre: folyadékot ülepítéssel tisztít. Felderül igét a szótár nem tartalmaz, ezt leginkább olyankor használjuk, amikor valaki mosolygóssá, vidámmá válik – felderült az arca. A felderít igét azonban ismét csak több értelemben használjuk: valaminek ismeretlen körülményeit tisztázza; valaki értesüléseket szerez valamiről; valamint, választékos beszédben felvidít valakit értelemben is használhatjuk.

A kiderít és kiderül ige egyaránt szerepel a Tinta szótárában. Az előbbi, lévén cselekvő ige, arra vonatkozik, hogy valaki napvilágra hoz, megállapít, tisztáz valamit. Ez esetben az illető dolog kiderül – azaz kitudódik, illetve elválik értelemben is használatos a kiderül, pl. Majd kiderül, hogy melyik módszer a jobb. Elsődleges jelentésében természetesen az ég derül ki, azaz tisztul ki.

Bár a derül, felderül, kiderül igéknek láthatóan több első és másodlagos értelmű jelentésük van, annyi bizonyos: a fénnyel, tisztasággal, vidámsággal vannak kapcsolatban. S végső soron: jót lehet derülni egy-egy ilyen szókeresgélésen.

Az eredeti adás 2018. június 27-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .