A Szóköz podcast fejléce

A -nak, -nek birtokosjelző-rag 1.

Az ismétléssel telt nyári szabadság* alatt azt terveztem, hogy minél több példát gyűjtők, amelyekkel most ősszel előrukkolhatok. Ez részben meg is valósult, így ma témám is baráti beszélgetésben felvetődött kérdésre keresi a választ.

A kérdés arra irányult, hogy miért van ez a kétféle forma: napfény illetve napnak a fénye. Bár ez a példa egyéb szabályszerűségeket is mutat, mint egyszerűen a kétféle alak, kezdjük előbb ezzel, azaz a -nak, -nek birtokosjelző-raggal.

A Grétsy László – Kemény Gábor szerkesztette Nyelvművelő kéziszótár így fogalmaz: nyelvünkben a birtokos jelző ragtalan is, ragos is lehet: a verseny győztese – a versenynek a győztese. De mikor használjuk a -nak, -nek ragos változatot és mikor a ragtalant? Ha a birtokos jelzőre nem esik kiemelő nyomaték, a rag nélküli megoldás a természetes: a védelem tanúja. Ha viszont a birtokost valamilyen okból ki akarjuk emelni, megkapja a -nak, -nek ragot: a védelemnek a tanúját is ki kell hallgatni, nem csak a vádét. Emellett számos olyan eset van, amelyben a fogalmazás világossága, könnyebben érthetősége megkívánja a birtokos jelző ragjának kitételét.

Többszörös birtokos szerkezetben az utolsó tagra szinte kötelező kitenni a ragot, viszont többszöri kététele szintén pongyolaság. Kerüljük tehát ezt a változatot: a kérdést a képviselőház elnöke igenlő szavazata döntötte el; valamint ezt is: a kérdést a képviselőháznak az elnökének igenlő szavazata… Helyette: a kérdést a képviselőház elnökének szavazata döntötte el.

Az érthetőség kedvéért célszerű kitenni a -nak, -nek ragot azokban az esetekben, ha a birtokos és a birtok közé ékelődik valami. A merénylet áldozata lett X. Y., a Z.-i Köztársaság elnöke két testőre mondatot legalább kétszer kell elolvasnunk, hogy megértsük (hallgatva szinte lehetetlen vállalkozás), míg így azonnal érthető: merénylet áldozata lett X. Y.-nak, a Z.-i Köztársaság elnökének két testőre.

Visszatérve kezdeti példánkra, itt nem csupán arról van szó, hogy kitesszük-e a -nak, -nek ragot vagy sem. Ugyanis a napnak a fénye szerkezet egyszerűsítve nap fénye, azaz napfény – ezt azonban már egybe kell írni, ugyanis ez már nemcsak egy egyszerű birtokos szerkezet, hanem jelöletlen birtokos jelzős szóalak, amelyből összetett szó keletkezik. Hasonló birtokos jelzős összetétel a lélegzetvétel, gyermeksírás.

*Az eredeti adás 2018. szeptember 12-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .