A Szóköz podcast fejléce

Árulkodó Júdás…

Gyerekkorunkban sokszor mondtuk egy-egy árulkodós osztálytársra, barátra, hogy árulkodó Júdás, nem kap piros tojást! A Nyelv és Tudomány szerint a közmondás igen érdekesen ötvözi a különböző hátterű húsvéti hagyományokat. Júdás valóban elárulta Jézust: harminc ezüstpénzért kiadta őt a főpapoknak. Először elfogadta a júdáspénzt, azaz azt az összeget, amelyet az árulásért kapott. Maga az árulás a Gecsemáné kertben történt meg csütörtökről péntekre virradó éjszaka, amikor a főpapok emberei Júdással együtt megérkeztek, hogy elfogják Jézust:

Még beszélt, amikor odaért Júdás, a tizenkettő közül az egyik, s vele a főpapoknak és a nép véneinek megbízásából egy kardokkal és dorongokkal fölszerelt csapat. Az áruló jelben egyezett meg velük. „Akit megcsókolok – mondta –, ő az, fogjátok el!” Azzal mindjárt Jézushoz lépett. „Üdvözöllek, Mester!” – mondta, és megcsókolta.

(Mt 26,47–49)

A júdáscsók is elhíresült és hétköznapivá lett: az árulás megcselekedésére utal. Júdás később megbánta az árulást, és visszavitte a pénzt a főpapoknak, de azok nem törődtek már vele:

Amikor Júdás, az áruló látta, hogy elítélték, megbánta tettét, és visszavitte a harminc ezüstöt a főpapoknak és a véneknek. „Vétkeztem – mondta –, elárultam az igaz vért.” „Mi közünk hozzá? – válaszolták. – A te dolgod!” Erre az ezüstöt beszórta a templomba, aztán elment és felakasztotta magát.

(Mt 27, 3–5)

Arra, hogy hogy kerül a piros tojás a mondásba, nem találtam adatot. Sem a nyest.hu nem foglalkozik ezzel a résszel, s Bárdosi Vilmos Szólások, közmondások eredete lexikonában egyáltalán benne sincs ez a mondásunk. Kialakulására minden bizonnyal az hathatott, hogy az árulkodás lévén elítélendő tett, büntetéssel, akár bizonyos dolgok megvonásával jár – s mivel Júdás a húsvéthoz köthető, így ő piros tojást nem kap. Természetesen ez valóban igencsak különös ötvözése az egymáshoz egyébként nem kapcsolható, húsvéthoz köthető hagyományoknak – talán egyszer a teljes közmondás eredetére is fény derül.

Az eredeti adás 2018. március 28-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .