A Szóköz podcast fejléce

Saját és maga

Tótfalusi István 44 tévhit a nyelvekről és nyelvünkről című kötetének egyik gyöngyszemét szeretném ma megosztani hallgatóimmal. A kérdés arra irányul, hogy a saját és a maga azonos értékű szavak-e. Természetesen itt nem a maga mint megszólításra kell gondolni. Lássuk tehát!

Ezt ugyan sehol sem találjuk így megfogalmazva, a legtöbb magyarul beszélő mégis szoros szinonimának érzi őket, egymással felcserélhető két szónak, legalább is erre vall több példa a beszélt és írott nyelvből.

Az valóban mindegy, hogy a saját háza vagy a maga háza; ami a magam érdeke, az a saját érdekem, nem igaz?
De igaz, ám ha belegondolunk, van köztük egy lényeges különbség: a saját melléknév, a maga viszont főnévi szerepű névmás, és ez az eltérés bizonyos helyzetekben igen fontos lehet.
Gyakran olvashatunk például ilyesmit: Izgatottan vetette össze a saját és az ellenfél pontszámait.
Akinek nem tompult el a nyelvi hallása, aligha meg nem érzi, hogy itt valami nem stimmel.
A saját és az ellenfél jól érezhetően nem olyan szópáros, mint mondjuk a partner és az ellenfél. Az utóbbiak mindketten főnevek, az első párosba viszont nem illik a saját, mert mint láttuk, melléknév.

Ide kell a maga!

A maga és az ellenfél pontszámait már nyugodtan vetheti össze a versenyző.
Ezt tudva könnyen segíthetünk a még sutább, de nem kevésbé élő, vagyis az életből ellesett mondaton: Mindig sokkal elnézőbbek vagyunk a saját, mint a mások hibáival szemben. A saját és a mások sem illik jobban egymáshoz, mint a saját és az ellenfél. Ebből következik, hogy a közös birtok, a hibáival nem illeszthető vissza a mondatba a saját mellé: „vagyunk a saját hibáival?” A mondat tehát így szól helyesen: Mindig sokkal elnézőbbek vagyunk a magunk, mint a mások hibáival szemben.

A nehézségnek van egyébként más megoldása, amelybe még a saját is belefér: a birtok a mondat második feléből át kell helyezni az elsőbe. így: …a saját hibáinkkal, mint a másokéival szemben. Ebben a szerkezetben aztán éppúgy szerepelhet a maga is: …a magunk hibáival, mint a másokéival szemben.

Tótfalusi István: 44 tévhit a nyelvekről és a nyelvünkről. Bp., Tinta, 2016. 181-182. old.

Az eredeti adás 2018. szeptember 20-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .