A Szóköz podcast fejléce

-tett, -tetett

A helyesírási szabályok csakis írásban érvényesek – gondolhatnánk, s bár a beszélt nyelvre valóban inkább a nyelvhelyesség kifejezést használjuk, sokszor bizony azon múlik, hogy valamit a lehető legszabatosabban fejezünk-e ki, hogy tudjuk-e, hogyan kell helyesen leírni.

Nemrégiben figyeltem fel a készített – készíttet ige kettősére, azaz a nem megfelelő ige használatára. Míg ugyanis az első a készít ige múlt idejű alakja: ő készített valamit, addig a készíttet műveltető képzővel ellátott ige, és jelen idejű: ő készíttet valakivel valamit. Szabályszerűség után kutatva igencsak bonyolult rendszerre találtam…

Csonka Csilla nyelvész egy teljes tanulmányt szentelt az -at/-et/-tat/-tet műveltető képzőnek, s már az elején leszögezi: az idegen nyelvűeknek az egyik legnehezebb a képzők megtanítása, de nem csoda, hiszen néha az anyanyelvi beszélők is elbizonytalanodnak – pl. vki megértet vkivel vmit, de vki építtet vkivel vmit típusú szavak esetében. Bár mindkét ige, ahogyan pl. a készít is t-re végződik, egyikhez az -at, -et, másikhoz a -tat, -tet képző társul. A nyelvtani szabályok szerint -at, -et képzőt használunk 1 szótagú szavaknál, valamint mássalhangzó + t végű szavaknál: pl. ír – írat; fest – festet, választ – választat. Míg -tat, -tet képzőt társítunk a több szótagú, vagy magánhagzó + t végű szavakhoz, pl. olvas – olvastat; nyit – nyittat; épít – építtet, és ide tartozik a készít – készíttet ige is. Természetesen kivételek is vannak: él – éltet, bújik – bújtat.

Ez végtelenül egyszerűnek tűnhet, a dolog ott bonyolódik kicsit, amikor a műveltető igét múlt időben kell használnunk, ez esetben ugyanis a készíttetből készíttetett lesz, vagyis előbb két t, majd egy, majd megint kettő. Ennél csak egy fokkal kacifántosabb, ha arról beszélünk, hogy valaki maga készített el valamit, vagy mással végeztette el a munkát. Ha viszont tudjuk a helyesírási szabályszerűséget, akkor kimondani sem lesz nehéz, a hallgató pedig egyből tudja, hogy nem arról van szó, hogy XY készítette az illető dolgot a saját kezével (előbb egy t-vel, majd kettővel), hanem készíttette valaki mással (mindkét t kettős).

Az eredeti adás 2018. szeptember 21-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .