A Szóköz podcast fejléce

Egyeztetés – birtokos személyjel 2.

Az elmúlt hét néhány rovatában az alany és állítmány mondatbeli egyeztetéséről beszéltem, tegnap ezt a birtokos személyjelek személy szerinti egyeztetésével folytattam – de nem értem a végére.

3. Ha eltérő személyű és számú birtokosoknak a (formailag) közös birtokáról beszélünk, a birtokszó személyjele gyakran a hozzá szórendileg közelebb álló birtokosnak a számát és személyét követi: az ő és a te véleményed; a mi és a ti álláspontotok erősen különbözik. A választékos stílusban azonban lehetőleg kerüljük az effajta egyeztetési zökkenőket!

4. Ha több 3. személyű birtokosnak egyenként egy birtokáról van szó, a hagyománynak az felel meg jobban, ha egy birtokra utaló birtokos személyjelet használunk: lemásolta a könyvek címét (nem pedig: címeit). Hasonlóképp Móricznak Kerek Ferkó c. regényében: „Odaát a kunok összedugták a fejüket” (nem fejeiket). Előfordulhat azonban, hogy ez félreérthető. Ilyenkor v. több birtokra utaló személyjelet alkalmazzunk (pl. a temetésen megjelentek koszorúi elborították a sírt), v. ha mód van rá, ill. ha szükséges – pl. azért, mert mind az egy, mind a több birtokra való utalás megtévesztő, félremagyarázható lenne – , vmi egyéb, egyértelműbb megoldást keressünk. Pl. e helyett: a nagykövetek feleségükkel (közös feleségükkel?) v. feleségeikkel (ki-ki a maga több feleségével?) jelentek meg a fogadáson, válasszuk ezt: feleségestül jelentek meg.

Grétsy–Kemény: Nyelvművelő kéziszótár. Bp., Tinta, 2005. 78-79.

Az eredeti adás 2018. október 16-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .