A Szóköz podcast fejléce

Egyeztetés – vonatkozó névmás

Igencsak rég kezdtem bele a Szóközön belül az egyeztetések sorozatába – mert bármennyire is magától értetődőnek tűnik, számos alkalommal gondot okozhat még nekünk, anyanyelvi beszélőknek is. Ma a végére érünk, a vonatkozó névmások egyeztetésével.

1. A mellékmondatot bevezető (a)ki, (a)mi, (a)mely vonatkozó névmási kötőszó számban megegyezik azzal a főmondatbeli főnévvel, amelyre vonatkozik: végre megismerkedtem azzal a lánnyal, akiről annyit meséltél; megérkezett a levél, amelyet vártam; nem kaptam meg a jegyeket, amiket ígértél.

2. Kivételesen többes számba is kerülhet az egyes számú szóra vonatkozó névmás akkor, ha a főnévnek a) mennyiségjelzője van: az a néhány ismerősöm, akivel v. akikkel találkoztál; b) többes számú értelmezője van: a híres jégtáncos pár, a csehszlovák Roman testvérek, akik Budapesten a második helyre szorultak, később visszaszerezte (v. visszaszerezték) az elsőséget. Így járunk el akkor is, ha több alanyra akarjuk egyértelműen vonatkoztatni a mellékmondatot: Feri, Karcsi és Gábor, akik részt vettek a túrán, jó barátok lettek.

3. Gyakori hiba még az igényesebb nyelvi rétegekben is, hogy egyes számú névmást vonatkoztatnak többes számú főmondati szóra: olyan durva szavakat használt, amit (helyesen: amiket v. amelyeket v. amilyeneket) máskor soha; tavaly olyan eredményeket ért el a csapat, amelyet (helyesen: amelyeket) nehéz lesz megismételni.

4. A személyekből álló csoportot jelentő gyűjtőnév mellett, ha azt akarjuk kiemelni, hogy a szóban forgó közösség több egyénből tevődik össze, olykor többes számba tesszük a vonatkozó névmást: van egy csoportunk, akik már évek óta együtt dolgoznak. A megszokott, szabályos forma azonban gyűjtőnév mellett az amely névmás: egy csoportunk, amely; a csapat, az együttes, a cég stb., amely. Még pongyolább, bár terjedőben van, a gyűjtőnév utáni aki névmás: van egy csoportunk, aki; a csapat, az együttes, a cég stb., aki… Szabályosan: a csoport, a csapat, az együttes, a cég stb., amely…

Grétsy László – Kemény Gábor: Nyelvművelő kéziszótár. Bp., Tinta, 2005. 609-610. old.

Az eredeti adás 2018. november 16-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .