A Szóköz podcast fejléce

Kettős hangzók – frissesség, haddelhadd és társaik

A kettős hangzók mindig gondot okoznak, akár kiejtésben, akár írásban találkozunk velük. Ma néhány ilyen szót hoztam, némelyik önálló tőszó, mások ragozottak vagy éppen összetettek.

Talán a legegyszerűbb a sorban a koordináta (pl. a földrajzi koordináta-rendszer szókapcsolatban), ami nem magyar eredetű szó, viszont minden nyelvben két o-val írják. Magyarul természetesen k-val az elején és á-val a végefelé: koordináta.

A tudniillik szót a mindennapokban általában *tudnilik-nek ejtjük, holott az igényes beszédben, de írásban mindenképp nagyon fontos, hogy tudjuk: mely betűket kell kettőzni. A szó egyébként összetétel, a tudni illik szavak összevonásából, kis jelentésmódosulással keletkezett, szinonimái: mivel, merthogy, mivelhogy, mert, hiszen, ugyanis, hisz. Az összevonásnál megmaradt az eredeti formája mindkét szónak, leírni tehát két i-vel és két l-lel kell: tudniillik, egyben. Kiejtésben is ügyeljünk, hogy ne harapjunk el egy betűt sem.

Gyakran felmerülő kérdés a frissesség helyesírása, s nem is alaptalanul! Mindenekelőtt: a friss már önmagában is két s-re végződő szó, melyhez a -ság/-ség képző járul, e kötőhangzóval. Igen ám, de eszerint másodjára egy s-sel kellene írni: frisseség, és 1984-ig, a szóelemző írásmód szerint így is írták. Azóta azonban, tehát majdnem 3 tucat éve a kiejtés elve érvényesül: frissesség, mindkét s kettőzve. Ugyanígy járunk el a bölcsesség, szüzesség, vigasság szavaknál.

Végére hagytam egy egész kifejezést sűrítő szót, a haddelhadd szavunkat. Természetesen itt is összetételről van szó, nem is újkeletűről, hiszen Petőfi Szeget szeggeljében már találkozhatunk vele: „S nem elég ez; szomszéd bácsi / Rajtakap, / S akkor jött még a valódi / Haddelhadd.” – azaz verés, nemulass, hogy egy másik hasonló szóval éljek. A kifejezés a hagyd el (hagyd abba), hagyd! kérés, felkiáltás összeolvadásából, a hagyd ige hasonulás alapján létrejövő hadd formájának segítségével jött létre. Egy szóba kell írni, mindkét d-t kettőzve (még ha nem is így ejtjük): haddelhadd. Hasonló szavak, melyeket ugyancsak egybeírunk: az említett nemulass, fogdmeg, lebuj.

Az eredeti adás 2018. november 22-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .