A Szóköz podcast fejléce

Aki, ki

November 24-én* szervezte az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület az Életfa Családsegítő Egyesülettel és az EMKISZ-szel első ízben a magyar nyelv és magyar szórvány napját.

Az egész napos program kiemelt célcsoportja a fiatalok voltak, elsősorban középiskolások. Itt hallottam egyik magyartanárnőtől, hogy a diákjai között egy elterjedtebb, legalábbis írásban, hogy az aki mutató névmást a ki névmással helyettesítik. Ez természetesen teljesen rendben van, az aki és ki tökéletesen egyenértékű névmások. Ebben az esetben még az az aggály sem merül fel, amiről már korábban beszéltem: az aki névmás ami értelemben való használata, ami Magyarországról felénk is terjedőben van. Bár az utóbbi nem bevett, nem helyénvaló, ne írjuk le teljesen, hiszen nyelvjárási gyökerei vannak, Észak- Dunántúlon használják.

No de térjünk vissza az aki, ki párosra. Tanárnő barátnőm szerint a román nyelv hatására használják a fiatalok. főként írásban, például a lány, aki a szomszédba költözött helyett: a lány, ki a szomszédba költözött. Magam nem érzékelem a román hatást, viszont megmosolyogtat: a ki kissé régies, irodalmi, költői. Természetesen ettől függetlenül teljes jogú használható.

Érdemes azonban ez esetben is vigyáznunk a hangsúlyozásra, nehogy kérdő szóként értelmezzük a ki mutató névmást. Valamikor régen tanultuk a János vitézt. A tizennyolcadik fejezet végén, mikor Jancsi leszakítja a bokorról a rózsát, ezt mondja: „Ki porából nőttél árva kis virágszál, / Légy hűséges társam vándorlásaimnál”. Teljes, kifejtett formában valahogy így hangzana: te, akinek a porából nőttél. Ezt rövidítette Petőfi a ki-re. Egy kisgyereknek viszont, s első pillantásra talán még egy felnőttnek is, igencsak gondot okozhat ez a megfogalmazás. Hajlamosak vagyunk így hangsúlyozni: ki porából nőttél? Ez viszont már kérdés és teljesen mást jelent.

*Az eredeti adás 2018. november 28-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .